Annons:
Etikettövrigt
Läst 5167 ggr
Buwenas
4/18/13, 5:43 PM

Förmågan att ta det lugnt

"Tänk på detta när ni får hem valpen: En intensiv brukshund är aldrig svår att dra upp i energi. Det svåra ligger i att få den att inte vara intensiv och på språng jämt. "

En aussie ska inte bara kunna arbeta länge, ofta och intensivt. Den ska även kunna koppla av när det ges möjlighet till det. Detta för att ha energin att göra sitt bästa när det faktiskt är dags att jobba.

När man tänker på det så känns det ju självklart. En bra arbetande hund ska alltså vara rätt "lat" när arbetet är slut. Givetvis ska de fortfarande vara uppmärksamma och inte bete sig så som om de vore nära döden. Men den ska kunna vila, den ska  lägga sig och sova när ni har med den på föreläsningar, när man binder upp den ska den lägga sig och vila. När man är inne så ska den inte trava fram och tillbaka och gnälla eller liknande.

Tyvärr finns det hundar som inte har detta inbyggt i sig. De hundarna får man lära att slappna av.

Tänk på detta när ni får hem valpen: En intensiv brukshund är aldrig svår att dra upp i energi. Det svåra ligger i att få den att inte vara intensiv och på språng jämt. Trotts detta så är det många som spenderar mest tid med saker som drar upp valpen i energinivå, när dessa valpar sedan blir unghundar så kan de bli väldigt jobbiga att leva med.

Men givetvis ska de få ha ett regelbundet utmanande och givande arbete. Jag menar inte att valpen inte ska få göra något alls före 1års ålder eller liknande. Det jag menar är att man ska tänka på att få med passivitet i vardagen, även om man har en valp som är jättebra på det själv så lägg in sådan träning i alla fall.

Detta är något ni kommer ha väldigt mycket användning av i framtiden, oavsett om ni ska tävla bruks, agility, IPO eller bara ha en träningskompis så är det betydligt enklare om hunden lugnt lägger sig och vilar när den inte ska jobba och era resultat kommer bli betydligt bättre när hunden är utvilad inför träningarna och tävlingarna.

Vanliga saker man kan göra är att ta med valpen/hunden till möten där hundar är välkomna, föreläsningar och liknande. När man kommer dit så kan givetvis de som vill hälsa på hunden göra det så länge hunden tycker det är okey. Men när det är igång så ser ni till att er hund lägger sig ner och kopplar av. Första gångerna kan ni få sitta och hålla i kopplet och helt enkelt hindra hunden från att göra något annat än att vara nära dig, dessa gånger så kan hunden protestera genom ljud och liknande. Därför passar det bra att ni tränar in detta de första gångerna med människor ni känner och vet att de inte tar illa upp. Då slipper du bli stressad och på så sätt är du ett bättre stöd för din hund.

Börja gärna redan när ni får hem valpen. Så länge man kan kontrollera miljön till viss del så valpen inte kan skada sig eller liknande så är det nyttigt för valpen att med bra människor runt sig få uppleva nya miljöer.

På så sätt kommer ni ha större chans att få en vuxen hund som ni kan ta med till lektioner och ni inte ens behöver reflektera över vad hunden gör. Givetvis kommer ni få bakslag någon gång när hunden är stressad, du är stressad eller störningarna för svåra. Och ni kommer kanske bli besvikna, ledsna och känna att ni är en dålig hundförare. Det är ni inte. Kom ihåg att ni gör det ni kan, är det något ni inte kan så finns alla vi andra här inne som stöd och hjälp. Och du finns här inne som stöd till oss andra. För alla behöver någon gång hjälp.

Beroende på hur trygg eran hund är med olika miljöer så kan ni träna på olika ställen. Ju tryggare hunden blir, desto svårare ställen kan ni ta med den och säga åt den att la det lugnt. Ibland kommer hunden inte vilja eller klara det. Gå då tillbaka till grunden, blockera hunden från att göra fel. Och beroende på ålder och förståelsen för komandon så kan man börja kräva saker av hunden.

Här har vi exempelvis min hund Cajiro´s Black Touch liggandes på sin filt mitt inne på en rallybilsbesiktning. Det går förbi runt hundra till tvåhundra människor, rullar förbi 40-80 bilar, beroende på antalet starter. Det låter, det skriks och det kan vara väldigt stressigt. Touch reser sig bara upp när det kommer folk och vill hälsa, han reser sig, blir klappad och viftar på svansen, sen lägger han sig ner igen när de gått. Detta är på det sätt jag vill ha det, för jag tycker det är skönt att kunna ha med honom dit jag ska och veta att han är trygg och lugn nog att trivas där och inte bli uppstressad.

Har ni en hund som har väldigt svårt att slappna in inne i hemmet så finns det en träningsrutin som jag rekommenderar. Det går ut på att man tränar hunden riktigt trött EN gång om dagen. Man delar inte upp träningen i 10 min bitar utspritt över hela dagen. På så sätt slutar hunden att förvänta sig att det ska bli träning så fort ni rör er eller liknande. (ni kan byta ut mina exempel mot sporter ni sysslar med)

Den träningen kan exempelvis vara på detta sätt(tiderna och vilan anpassar ni efter er hund): Värmer upp med 30 min promenad efter att man lagt ett spår. Efter promenaden så har man 5 minuter lydnad. Därefter tar man spåret. Hunden får ligga plats efter spåret när ni sedan gör i ordning en uppletanderuta.

Fria hunden från platsen, lek med den. Träna lite lydnad i 10-15 minuter. Skicka sedan ut på uppletandet. Som avslutning så kan ni skicka hunden på ett par budföringar i halvdjup terräng och går sedan av hunden i ca 30 minuter. Sträcker ut musklerna och masserar.

Givetvis kan ni pausa lite mellan momenten om er hund inte klarar av allt på rad. Då kan ni gå en sväng eller fika eller liknande. Har ni flera hundar så varvar ni mellan hundarna. När ni sedan kommer hem så kräver man av hunden att den ska ta det lugnt (och den kommer nog inte vara svårövertalad). Saker ni kan ägna er åt inne är att gosa, massera och andra lugna saker ni har för er.

När hunden börjar bli lite pigg så gå ut med den innan den blivit rastlös ordentligt. Låt den göra sina behov, ta en kortare promenad och gå in igen (om ni kört aktiveringen för dagen, annars kan det vara bra att göra det innan ni går in).

Kom ihåg att detta är för hundar som har problem med rastlöshet. Att det är så "överdrivet" är just för att hunden ska få in allt detta som en rutin. Då kommer den sluta att förvänta sig saker hela tiden, men ändå får den ut det den vill ha i arbetet och man kommer få en betydligt lugnare hund. Vill man så kan man göra på detta sätt även med hundar som inte har problemet. Jag gör till viss del så med mina, fast utan att vara så strikt, känner vi för att busa inne så gör vi det, jag tycker att både jag och mina hundar trivs bättre när man får arbeta ordentligt så man blir riktigt trött istället för att smånagga hela tiden.

Jag hoppas ni fick ut något tips ur denna artikel som kan hjälpa er. Och kom ihåg, lär era valpar att ta det lugnt, för busa. Det kan de redan så bra!

Med vänlig hälsning - Emelie

Sajtvärd för Australian Shepherd Hund  Katt Medarbetare på Huskatter

             

 

Annons:
Josse5233
4/22/13, 7:11 PM
#1

Bra artikel! :)

Ha en trevlig dag! 

monstermash
4/22/13, 7:15 PM
#2

Håller med föregående, riktigt bra artikel!

[johannabus]
5/30/13, 3:01 PM
#3

En viktig artikel! :)

Upp till toppen
Annons: