2013-04-17 14:49 #0 av: Buwenas

I denna artikel kommer jag skriva upp saker som jag vill ha när valpen kommer hem för att få en valp som leker med mycket olika saker. Se till att den har en sovplats och mycket mer. Allas listor ser olika ut och alla saker jag skriver upp kommer man inte behöva, det är mycket en smaksak. Men förhoppningsvis får du något tips som du har användning av.

Detta är nog en av de frågor jag får oftast på min kennelsida, facebook och på brukshundsklubben när det gäller valpar. Saker, kloklippning samt foder och att den vaktar ben.  Men de andra sakerna tar vi i egna artiklar.  

När det gäller vad man ska köpa hem så kan vi börja med den absoluta grunden som jag tycker är värd att investera i på en gång.

* Ett koppel du som förare trivs med

* Ett halsband som passar valpen och går att ställa ut ordentligt så du slipper köpa nytt hela tiden

* En liten kloklipp eller en nageltång. Anledningen till storleken är för att de är betydligt enklare att hantera på valpklorna och då är det mindre risk att klippa fel.

* En vattenskål och en matskål.
* En vanlig borste med en mjuk sida och en sida med piggar

* Försäkring. Försäkringen ska börja gälla samma dag du hämtar valpen. Betala för hela året på samma gång så minskar du risken att missa betalningen och bryts försäkringen efter 4 månader så gäller det inte (hos de flesta försäkringsbolag) för HD fel eller ögonfel då det är rasbetingat. Så håll koll på försäkringen, betala hellre hela året och be dem ringa och påminna er om betalningen inte är inne en vecka innan den går ut nästa gång. Då har ni tid att betala och slipper bli av med HD och ögonskyddet.

* Fodret som valpen fått hos uppfödaren så det räcker en vecka om ni ska byta, nya fodret så det räcker ett tag

* En leksak

* Ett tuggben

* Bajspåsar

- Fler leksaker, i läder, tyg, gummi, latex, trä eller metall. I olika former och olika greppytor. Beroende på hur du vill ha hunden som vuxen så kan du skaffa in fler saker. Mycket beror ju på vad din valp har för egenskaper i sig. Men mycket kan man ge lite hjälp på vägen. Vill du köra bruks med din hund så är exempelvis föremålsintresse något som är väldigt praktiskt att ha i hunden. Därför kan man då köpa hem alla möjliga olika sorters leksaker åt hunden, de kan pipa, grymta eller vara tysta. Köp mjuka, hårdare. Köp i olika fabrikat så som bomull, brandslang, gummi eller läder. Köp gärna en metallapport och en trä apport oxå och lek mycket med när de är små så har ni byggt upp ett intresse för apprtera när ni ska börja träna och valpen kommer tycka att metall är lika normalt och roligt som allt annat.

- En sovplats för valpen behöver inte kosta flera hundra, ta hem en kartong från mataffären. Ni kan ta hem exempelvis en banankartong (icke besprutade) och lägga i några gamla filtar eller handdukar så har ni en korg som valpen kan bita sönder när tänderna kliar utan att det gör något. Och ni behöver inte vara oroliga. När man köper en dyrare bädd när de är vuxna så kommer de inte kopplas ihop det med kartonen den sov i som liten och börja tugga, om ni inte har en hund som faktiskt gillar att tugga på allt.

- En massa olika tuggleksaker och ben. Och det kan man lösa till stor del genom att ha många ben av olika sorter liggandes i huset. Detta hjälper även er att få en hund som inte vaktar ben. För mer tipps om hur man får hunden att låta bli att ta till resursförsvar så kan ni läsa artikeln "Stjäl inte från hunden".

- Täcke och filt till valpen att ha när det är kallt ute och ni ska stå stilla. Att hålla valpens muskler varma och mjuka hjälper till att förebygga att valpen sträcker sig och liknande. Något valpar lätt gör eftersom de måttar fel när de hoppar, inte inser hur högt något är och har dålig kroppskontroll när de är som mest gängliga.

En måttanpassad bilbur där valpen sitter säkert. Måtten på buren kan man gå efter hur valpen kommer vara på ett ungefär när den är vuxen. För att en bur ska vara riktigt säker så ska den passa bilens modell och sitta fastspänd ordentligt så den inte kan flytta sig vid en krock. Den ska inte vara hopfällbar. En bur ska inte vara så stor så att hunden kan ligga utsträckt eller vandra omkring trotts att det ser bekvämast ut. Buren ska vara så liten att hunden kan vända sig, sitta och ligga. Men inte större. Detta för att ju mer plats hunden har, desto mer kastas den omkring inne i buren vid eventuell krock. MIM burar är krocktestade och finns i flera storlekar. En sele för hundar att ha i bilen går även det bra, men krävs mycket mer tålamod att lära valpen och selarna är inte testade i höga hastigheter, men bor man exempelvis inne i staden och rör sig mest i 30-50 så går en sele utmärkt. OBS hunden skall aldrig placeras vid en airbag.

Det finns säkerligen en massa fler roliga saker att köpa till sina valpar. Men detta är för mig grunden i vad man behöver för att kunna träna, leka, ha roligt och skapa en relation med sin valp.

Cajiro's Magic Blue " Duffy " Ägare Pia Komulainen