2013-04-17 18:10 #0 av: Buwenas

Här skriver vi ner saker du kan tänka på när du hanterar din valp och sätt du kan träna på för att få en hund som är så trygg din hantering att saker som exempel kloklippning blir mysigt och trevligt och inte något man vill undvika.

Börja med träningen när du får hem valpen. Samma dag man får hem sin valp så börjar träningen inför all hantering. Därför är det viktigt att man undviker saker som att ta valpen i halsbandet och dra den mot sig, lyfta upp den utan att ha ett bra grepp eller göra annat i onödan som förknippar hanteringen med obehag.

Alla är olika. Vissa valpar tål väldigt mycket "felhantering" utan att ens reflektera över det. Andra kan tycka att det är jätteläskigt om någon lyfter upp dem utan att ha ett tag runt både fram och bakdelen.

Så kela mycket med din valp, när ni sitter i soffan så lär den att tycka om att ligga på rygg i ert knä, bli kliad på magen. massera tassarna och bjud på lite godbitar. Gör detta gärna flera gånger om dagen de första veckorna och sluta aldrig förens valpen verkligen slappnar av och njuter.

 

 

Ibland så får man sätta gränser. Man kan få hålla valpen mot sig ibland när den är sprallig innan den lugnar sig. Då håller du valpen med ett tryggt fast tag mot dig. Inte ner mot golvet eller soffan. Håll valpen mot dig och gärna mot ditt hjärta. Då lär sig valpen att förknippa din andning och hjärtslag med gos, godis och trygghet. Va inte rädd för att mata valpen lugn med goditar. Man behöver inte bråka med dom för att de ska lära sig att vara lugna. Även om man självklart ibland kan behöva säga åt valpen att sluta med det den gör. Hur man säger åt den är väldigt varierande men sällan behövs mer är ett grepp och att hålla i den och prata lugnt och tydligt. Behöver du ta i mer än så och inte själv har erfarenhet så prata med uppfödaren eller en tränare som sett valpen och mer vet hur den faktiskt fungerar och hur mycket man kan ta i just din valp.

Ibland är hantering att inte bli hanterad. Skulle valpen bete sig "illa" när du sitter i soffan genom att hoppa upp och bita dig i ansiktet, bita i låren, händerna, armarna osv. Då kan det vara en bra idé att visa valpen att när man beter sig på det sättet så vill inte du umgås med valpen. Detta kan man göra genom att lyfta ner valpen från soffan och fortsätta så tills valpen tröttnar. Risken är dock stor att det blir en lek och att du tröttnar fortare. Om valpen lärt sig vad Nej betyder så kan det vara en bra idé att använda det. Kan inte valpen nej så är det oftast enklast att helt enkelt ge den en leksak att bita i.

 

Säg vad den ska göra istället för att tjata om vad den inte ska göra. Alla hunddjur har en sak gemensamt och det är att de har det enklare att lära sig vad de tjänar på att göra. Än att lära sig vad de ska undvika att göra. Detta är för att hunddjur lever på sin nyfikenhet. Givetvis lär de sig även att undvika saker av obehag, men på de flesta hundar så går det betydligt fortare för dem att lära sig att utföra ett beteende som de tjänar på.

Därför är det enklare för både dig och valpen att du lär den vad du vill att den ska göra när du säger något. Och sedan användet det kommandot när valpen gör något du inte vill att den ska göra. Ett exempel, valpen hoppar på dig. Du har lärt valpen "sitt", valpen sätter sig. Är då motivationen till att lyda kommandot än motivationen till att hoppa så kommer hunden inte hoppa. Upprepar man då sitt varje gång man ser att den kommer hoppa så kommer tillslut hoppet försvinna och bytas ut mot frivilliga sättanden i den situationen.

 

Att klippa klorna valpar har fått sina klor klippta ungefär 5-8 gånger innan du hämtar den från uppfödaren. Valpen vet att det är något helt ofarligt. Men nu när det är ny människa, ny miljö så kan de börja krångla. Det finns många olika sätt att lösa detta på. Jag föredrar att göra som i början på denna artikel. Jag lär valpen att slappna av på ryggen i mitt knä/på mig. Därifrån börjar jag sedan klippa klor och ger då en godis med jämna mellanrum.

Skulle valpen krångla mycket så finns det ett enkelt sätt att slippa bråka om man har en annan människa tillgänglig. Man lägger valpen i knät på en annan människa, lite halvt sittandes så den inte sätter i halsen. Den andra människan håller en mjuk godis så som köttbulle framför nosen på valpen och låter den smånagga på den samtidigt som du klipper klorna på valpen som nu är upptagen med att gosa och äta godis och troligtvis inte ens kommer lägga märke till vad du gör.

 

 

Om man låter bli att bråka med sina valpar så mycket som möjligt. Men samtidigt är tydlig med vad man vill. Lär valpen vad den ska göra och skaffar ett förtroende så kommer tillfällen som kloklippningen inte bli en kamp man mår dåligt inför utan tvärt om, mysigt och ett tillfälle att lugnt kunna kolla på film med hunden i soffan och samtidigt få skötseln av tassarna gjord.

Bara man har fått in en bra hantering, så går det bra från valp....

Aussieminds Echidna på rygg vid matte 10veckor

Tills vuxen....

Aussieminds Echidna