2013-04-17 19:41 #0 av: Buwenas

Saker man ska kontrollera att man får med från uppfödaren samt olika saker uppfödaren kan välja att skicka med.

När du hämtar din valp från uppfödaren så finns det saker som du ska få med dig, du ska få ett kontrakt på att du köpt valpen där både du och uppfödaren skriver under. Ett bevis på att valpen är ögonlyst och veterinärbesiktad. Veterinärbesiktningen får inte vara äldre än sju dygn.

Valpen bör vara vaccinerad och chippmärkt, dock är det inte ett krav. Uppfödaren får alltså strunta i detta och lämna det ansvaret till dig. Jag personligen skulle inte gå med på något sådant. Förut så trodde man att valpar hade skyddet från tiken ända upp till 10veckors ålder, idag vet man att det skyddet släpper bara dagarna efter att valpen slutat dia som största näringskälla. Vissa skydd sitter kvar längre, men valpsjuka och parvo är två av de sjukdomar som valpen inte längre är skyddad av. Därför bör du kräva att få din valp vaccinerad innan du hämtar hem den. Vaccineringsintyg med valpens ID/chippnummer ska du få med dig.

Du ska få papper på vart valpen är doldafelförsäkrad om den är det. Samt papper till jordbruksverket så du kan registrera din valp där. Valpen skall enligt lag vara registrerad och id märkt före 4månaders ålder. Sen givetvis stamtavlan. Stamtavlan skall om valpen är född i Sverige vara från SKK, vid misstanke så kontrollera att valpen finns inne på SKKs hunddata.

Alltså, detta är vad man vanligtvis får med sig, punkter med två ** är det du ska få med alltid utan undantag. De andra är valfria till en viss gräns.

** Köpeavtal samt kvitto

** Stamtavla

* Dolda fel försäkrings papper

** Jordbruksverket

* Ögonlysningsintyg

**Veterinärbesiktning maxinmalt sju dygn gammalt

* Vaccineringsintyg

* Chipp

 

Andra saker som uppfödaren bland annat kan välja att skicka med är:

*En filt som luktar mamma och syskon. Får du ingen med dig så köp en filt och ta med första gången ni åker och hälsar på och låt valparna ha den tills det är dags att hämta. Denna filt kan man sedan lägga i korgen hemma så blir det en trygghet för valpen, allt eftersom tiden går och valpen blir tryggare så kommer då filten byta doft till er och ert hem.

* Mat av den sort de fått hos uppfödaren som räcker 1-2 veckor

* Halsband och koppel

* En manual med tipps och råd om saker som ni kan ha användning av första tiden tillsammans.

* En leksak valpen haft hos uppfödaren

 

 

Vill du ha tipps om vad du ska köpa hem tills din valp ska flytta in? Gå då in på våran artikel om "Startpaket för valpköpet"

 

Givetvis kan uppfödaren välja att skicka med både färre och fler saker utan att det på något sätt reflekterar huruvida det är en seriös uppfödare eller inte. Så länge de saker som ska följa med valp enligt SKK är med så är det sedan helt upp till uppfödaren vad den vill skicka med utöver.

 

Och sen en sista sak du ska få med dig. Valpen. Och sen bara njut !