2013-04-20 19:51 #0 av: Buwenas

Många gånger har jag fått frågan. "Vilken ras borde jag skaffa?" Följt av, från vilken linje och uppfödare? Detta är mina steg till att hitta "den rätta" valpen. Är ni intresserade av en aussievalp så kolla gärna på SASK. Svenska Australian Shepherd klubben. Där hittar ni uppfödare, fakta om rasen och mycket annat som kan vara till hjälp

Alla valpar är söta. Men vilken valp är rätt för just dig?

Chess Player Kangaroo Jack- Ägare Erika Fundberg

Ofta ser man människor som funderar över vilken ras, linje och sedan uppfödare de ska välja inför sitt valpköp. Jag har en metod som jag tror kan passa de flesta

Fråga dig själv. Vad ska du göra med hunden och hur långt vill du komma inom det du valt?Har man bara svaret på de två frågorna så kan man gå vidare i nästa steg.

För att visa hur jag tänker så säger vi att jag vill ha en hund som jag kan träna agility med året runt och jag vill komma till minst klass 3 helst SM.

Nu kan jag ta fram listan med alla SKKs raser och börja stryka av. I agility vill man inte ha en för stor hund så allt som är större än en labrador/liten schäfertik och liknande stryks från listan. Hunden måste dessutom vara smidig och kunna träna även när det är varmt. Och då stryker vi alla hundar som är mindre smidiga så som engelsk bulldog samt alla hundar med kortare nos då de hundarna oftast har svårt för värme. Beroende på vilken storleksklass du vill tävla så stryks ännu fler raser, betyder storleksklassen inget för dig så behåller du de raserna

När man fortsatt så och kanske fått fram 20 raser som skulle kunna gå bra i agility så ökas kraven. Vilka egenskaper är det du värderar mest och troligen kommer ha mest användning av? Och hur vill du att vardagen ska vara, vill du ha en hund med vakt i sig, ingen vakt alls, lite jakt, mycket jakt, ingen jakt. Hur mycker tid vill du spendera på aktivering utöver agilityn och alla andra saker som du tycker är viktiga för att få en hund du trivs med.

Sen går du igenom de olika raserna och stryker de som inte passar in på de egenskaper du värderar i både arbetet och vardagen. Vid detta laget borde du inte ha så många raser kvar. Läs då så mycket du kan om de raserna och välj sedan den ras som du "känner" mest för, den du tror kommer passa dig bäst både till personlighet, vardagen och arbetet.

När du valt rasen så måste du hitta rätt linje. I vissa raser är nästan alla linjer desamma och i vissa raser så kan det vara som om det var olika raser dett handlade om.

Här går du tillbaka till egenskaperna du söker, hälsan hos hundarna, resultat i agilityn osv. Var noga med att läsa om de olika linjerna och börja sedan kolla på uppfödarna som har de linjer du gillar.

När du hittat de uppfödare som har den linje du är ute efter så börja ta reda på allt du kan om varje kennel, vilken har friskast hundar? Mest resultat? Jämnast mentalitet osv. När du känner att du tagit reda på allt du vill veta om uppfödarna men kanske ändå inte valt, då kontaktar du de uppfödarna som är kvar på listan och går sedan efter magkänslan. Var uppfödaren ärlig eller valde hen att inte ta upp en kull som vart misslyckad som du sett på avelsdata? Är uppfödaren kunnig och kan hjälpa dig vid ev problem? Fråga så mycket du kan och välj sedan ut den kennel du känner är det bästa valet för dig.

När det kommer till att faktiskt sedan välja valp. Lita på uppfödaren. Uppfödaren är den person som sett valparna mest, som känner dem. Du kanske tycker att du visst kan välja helt själv för att du träffat valparna i några timmar. Men tänk då hur många fler timmar uppfödaren sett dem? Givetvis ska du inte köpa en valp du inte "klickar" med. Men ta åt dig vad uppfödaren säger och tycker. Det är trotts allt uppfödarens val när det gäller vilken valp som hen vill sälja till dig. Och det är ditt val att då tacka ja eller nej.

 

Hoppas du hittar en valp som passar dig och att ni får många lyckliga år tillsammans.