Annons:
Etikettom-rasen
Läst 5889 ggr
Buwenas
5/10/13, 2:55 PM

HD - Får hunden hoppa?

Får hunden röra sig? Hoppa? Leka med andra hundar? Är aussien en väldigt drabbad ras?

I denna artikel kommer jag berätta om vad HD betyder, arv och miljöpåverkan, och hur stor del av aussies som har de olika skalorna. Jag kommer använda avelsdata, och det kan bli någon hund fel, om den exempelvis har dött men står kvar i statistiken. Denna artikel är basserad på SKKs statestik från 2000 till 2012.

Höftledsdysplasi (HD), Det är en felbildning i höftleden. Många raser har stora problem med detta, det finns raser där över 50% av de röntgade hundarna har fel. Många vill röntga hundarna mellan 12-18månader, men kan givetvis röntga när man känner att man vill göra det om, men för att hjälpa rasen och uppfödaren så är det bra om man inte väntar för länge.

Om hunden och några fler från kullen har fel och uppfödaren inte vet det för att de inte är röntgade så kan det bli ännu fler hundar med HD fel. Så jag tycker personligen att före 2års åldern, om man kan, vill, och har råd.

Ingen kan tvinga er att göra något med er hund (förutom länsstyrelsen då) så om ni inte vill så vill ni inte och det får vi andra acceptera. Men om ni röntgar både HD och ED och kollar ögon. Så kostar det ungefär 2600 för allt. Och det hjälper rasen jättemycket.

Man mäter HD i olika stadier :

A normala höftleder grad A

B normala höftleder grad B     

C lindrig dysplasi

D måttlig dysplasi

E höggradig dysplasi

Båda A och B är alltså godkända för avel inom vår ras.

Spår är ju helt kanon att träna med en valp

Man vet nu att HD fel till stor del är genetiskt, men även miljö kan påverka. En hund som man pressat mycket hårt på från valp kan givetvis få mer ont av sitt medfödda fel, än de hundar som man tränat utan att pressa på från valpstadiet utan istället låtit dem röra sig naturligt och ökat motionen i lagom takt. Och för att jag inte ska bli missförstådd, valpen har redan fel, men med felaktig skötsel så kan de få mer pålagringar och ont om man har otur.

Med det sagt så är det absolut inte så att en valp inte ska få röra sig, tvärt om så är det bra om de rör sig, springer och leker med andra valpar, rör sig i skogen och liknande. Även börja träna sök, eller spår, lydnad och liknande är helt okey så länge man anpassar till valpen, är den trött så låt den vila istället för att pressa på.

Motion är inget som är farligt, det som är farligt är att pressa valpar till att gå långa pormenader fast den visar att den inte orkar, eller cykla med den långt flera gånger i veckan och valpen hakar efter bara för att den måste. Så det är inget de flesta människor gör med en valp.

Benpålagring finns i tre olika skalor:  LBP lindriga benpålagringar/     MBP måttliga benpålagringar/ KBP kraftiga benpålagringar.

 Antalet Aussies från år 2000-2012 är: 3154 Tänk dock på att 182 är importer och de kan eventuellt redan vara röntgade när de kom hit och de har därför inte räknats i SKK statistik gällande HD röntgen.

Antal HD röntgande under dessa åren är totalt 1800 hundar, lite mer än hälften röntgar alltså sina hundar. Jag personligen skulle vilja se betydligt fler röntgade. Och om inte uppfödarna kommer på ett sätt att få valpköparna att faktiskt ta sig lite tid och röntga hunden så kan läget bli sämre, och det kan gå fort.

Av dessa 1800 röntgade hundarna så är detta graderna de hundarna fick. Detta visar att den absolut största andelen är friska och normala leder. När man kollar på avelsdata så visar den att ca 80-90% av hundarna som röntgats 2000-2012 har A eller B höfter.

A: 1208    B: 437     C: 116      D: 35     E: 4

Så här har han lekt från den tiden han kunde och nu som 3,5 år. A höfter och ED/UA

 Detta med HD är ju något som skrämmer många, valpen får inte gå trappor, de får inte ens ha en korg med upphöjda kanter före 1 års ålder och en massa annat.  Och det är rent ut skitsnack. Valpar ska röra på sig det är inte farligt för en valp att leka, gå korta promenader anpassat efter valpen, ta med en ut i skogen och busa och allt vad man nu vill göra med sin valp.

Inte leka? Försök att stoppa mig!

Alla djur mår bra av att motionera på ett sätt som är anpassat för dem. Låta valpen gå upp för lofttrappan och gå där uppe med lite "sviktande" golv, olika sorters golv. Och sen ner för trappen och ha ett ordentligt busryck på gården med sin polare (om man har två hundar). Valpen kommer troligtvis vara trött efter det äventyret. När man märker att valpen klarar mer så ger man lite mer. Men glöm inte passiviteten! Det kan ni läsa om här. 

Det som kan påverka det medfödda felet är om man exempelvis går 3-4 timmarspromenader med valpen från 12-14 veckor och i samma takt, på hårt underlag. Det är den formen av träning som man tror kan påverka hur vida hunden kommer ha mer problem med felet, när det hela tiden sliter på samma muskler, leder och skelett när man enbart har enformiga träningspass.  
Eftersom felet redan finns så finns det två olika håll man kan gå efter. Man kan låta valpen vara valp, härja i skogen och bara ha det roligt. Hålla valpen slank och muskler. Det är bra för det medfödda felet, om hunden har det. Med rätt träning och skötsel så kan man med lite tur också få en "HD hund" som  lever länge och göra rätt mycket utan smärta. Och det finns smärtstillande tabletter. Om hunden kan leva smärtfritt på dem så kör på tabletterna. En HD hund är inte dödsdömd på grund av vad det står på ett papper, så framförallt. Kolla på din hund, mår den dåligt? Nehe, då kör vi de förebyggande sakerna och hoppas att hunden aldrig får ont.

Däremot överträning och framförallt när det är i samma takt så det enbart sliter på samma ställe timme efter timme. Då kan man få en hund som har ett värre problem än vad den genetiskt skulle haft.

Eller hundar som inte får göra något, inte hoppa, springa lyfta tassarna för högt och i princip står i en hundgård eller får ligga inne och inte röra sig, för då tror ägaren att den kommer få fel. Detta dumma beteende kommer från uppfödare/andra "kunniga" som gormar på köparna när hunden har ett fel. Men skulle ni råka ut för en sådan uppfödare. Skit i hen och gå vidare med livet.

Skulle ni få en hund som inte kan få röra sig första året av sitt liv så ge tillbaka valpen om den är så dålig, det är inte ett liv värt att leva för en valp och skulle uppfödaren säga att den inte kan röra sig så skulle jag backa ur det köpet fortare än blixten.  De flesta uppfödare i rasen som vart med ett tag är jättebra. De har mycket bra tipps och information också. Men gå aldrig på att valpen inte ska få röra sig alls förutom korta rastningar.

När det gäller lek med andra hundar så beror det helt på vilken hund. Hur de leker. Få valpen väldigt mycket smällar så ska de inte leka eftersom det är stor risk för skada och då menar jag inte HD.

Pinnar ska man aldrig leka med, en felvänd pinne och hunden råkar ta den mot backen. Den skadan vill ni inte vara med om.

Detta är inte helt vetenskapligt bevisat på alla plan än, men det är det som man tror och går efter, då den vägen verkar vara den enda teorin som är hållbar,så enligt SKK och många andra så verkar det stämma. Och om man sätter sig och tänker på det en stund så, ja då tycker åtminstone jag att det verkar stämma väldigt bra. 

Källor: SKK/SKK Avelsdata

Löpsedelsbild: Manda lillen Nippgen

Med vänlig hälsning - Emelie

Sajtvärd för Australian Shepherd Hund  Katt Medarbetare på Huskatter

             

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: