2013-10-01 21:47 #0 av: Jetaime

Här kommer du att få läsa lite om vad tävlingslydnaden handlar om, senare kommer det även att komma artiklar som handlar om dom olika klasserna.

Lydnad handlar om att hunden ska lära sig att utföra olika moment både nära fören och på avstånd. Den ska kunna hämta föremål och kunna hoppa över hinder. En del moment sker i koppel och den del utan. Det absolut viktigaste inom lydnaden är samarbete mellan hund och förare.

Ärteplättens Nova Spica "Tosca" tillsammans med Matte Moa.

För att komma igång att träna tävlingslydnad kan det vara en bra idé att anmäla sig till en lydnadskurs för att lära sig hur man ska lära in de olika momenten samt att man får gratis störnings-träning genom att träna i grupp.

Man börjar oftast med att dela upp dom olika momenten och lär in dom var för sig, för att sedan sätta ihop dom till ett program och träna i olika miljöer och med olika störningar.

Vem får tävla i Lydnad?
Lydnadstävlingar är öppna för alla hundar, vilket innebär att även hundar som inte är registrerade eller kryptochida hundar får lov att tävla. (Oregistrerade hundar måste dock ha tävlingslicens).

För att få lov att ställa upp i en lydnadstävling måste hunden ha fyllt 10 månader (senast dagen före tävlingen). Och för deltagande i internationellt lydnadsprov i elitklass så måste hunden fyllt 15 månader (också här senast dagen före tävlingen).

Vad krävs av föraren?
Föraren måste vara medlem i SBK (Svenska Brukshundklubben) om tävlingarna arrangeras av en brukshundklubb. Och är det SKK (Svenska Kennelklubben) som arrangerar tävlingen krävs medlemskap i någon klubb inom SKK’s organisation.

Vilka klasser finns det?
Det finns fyra olika klasser att tävla i 1(l), 2(ll), 3(lll) och elitklass.

*Lydnadsdiplom, titel klass I, LP I kräver tre 1:a pris i klass I på lydnadsprov. Hund som uppnår 160 poäng tilldelas 1:a pris.

*Lydnadsdiplom, titel klass II, LP II kräver tre 1:a pris i klass II på lydnadsprov. Hund som uppnår 160 poäng tilldelas 1:a pris.

*Lydnadsdiplom, titel klass III, LP III kräver tre 1:a pris i klass III på lydnadsprov. Hund som uppnår 255 poäng tilldelas 1:a pris.

*Lydnadsdiplom, titel elitklass, LP ELIT kräver tre 1:a pris i elitklass på lydnadsprov. Hund som uppnår 256 poäng tilldelas 1:a pris

Källa: www.brukshundklubben.se