Övrigt

MH - Mentalbeskrivning

2013-10-05 14:56 #0 av: [Neoverona]

Australian Shepherd är en av de 18 raserna som Svenska Brukshundklubben har avelsansvar för. De strävar för att ta fram friska och funktionsdugliga hundar. Brukshundklubben har målsättning för brukshundraserna när det gäller avel nämligen sunda, friska hundar, både mentalt och fysiskt.

SBK har avelskrav, varav ett är att avelsdjuren måste ha gjort en mentalbeskrivning. Det är ett krav för bruksraserna att göra ett MH för aveln, men även tjänstehundsutbildning och att tävla i bruks (gäller alla andra raser).

  • Alla uppfödare måste mentalbeskriva sina avelsdjur

  • Hunden ska ha utställningsmeriter för att kunna uppnå svenskt championat i bruksprov, patrullhund eller IPO

  • Hunden ska ha arbetsmeriter för att uppnå svenskt utställningschampionat

Vad är en mentalbeskrivning?

En mentalbeskrivning ger en inflik hur en hund hanterar olika saker. Beskriver hundarnas beteenden och ger en någorlunda bild av vad man har i kopplet.

Krav för att delta
Minst 12 månader gammal
Registrerad i SKK eller i av SKK erkänd utländsk kennelorganisation

ID-märkt
Vaccinerad enligt gällande regler
Vara fullt frisk och inte löpa
Hunden får inte vara utsatt för doping eller andra otillbörliga förhållande (finns att hitta på SKK, dopningsreglement)

Kändmentalstatus
Efter beskrivningen (tar ungefär 45min) får ägaren en kopia av protokollet som bevis att hunden har känd mentalstatus. Detta skickas även vidare till SKK och förs in i hundens register.

Moment
Det finns ett flertal viktiga moment i en mentalbeskrivning.

Kontakt/socialitet
Beskrivaren iakttar hundens reaktioner via kontakt och samarbete med en främmande människa. Man tittar också på hur hunden låter sig hanteras av en testledare.

Lek/lekfullhet
Beskrivaren tittar på hundens vilja att samarbeta med en människa genom att titta på lusten att jaga ifatt och gripa en trasa samt hur engagerad den är i leken.

Jaktlust/Förföljande
Beskrivaren tittar på hundens intresse att följa efter bortflyende föremål, hur snabbt den startar och vad den gör med föremålet när den hittar det.

Aktivitet
I momentet aktivitetsnivå tittar beskrivaren på hur hunden beter sig i ett passivt tillstånd, där ägaren står helt still med hunden kopplad. Här reagerar hundar olika, men önskvärt är att hundar kan koppla av i en passiv situation trots att den har varit aktiv precis innan.

Nyfikenhet/intresse
Beskrivaren tittar på hundens nyfikenhet, vilja och mod att lämna sin ägare för att undersöka det som nyss hänt och eventuellt vara aktiv med vad som kan ha uppfattats som skrämmande. Man beskriver även hundens intresse för att inleda eller besvara lekinvit med en funktionär på avstånd från ägaren.

Skott
En ljudkänslig hund mår inte bra i dagens bullriga samhälle och hundar som är skotträdda eller skottberörda för ofta över denna rädsla till sina avkommor. För användning i avel och vid utbildning är det viktigt att hundarna inte är skotträdda. På ett MH beskriver man om hunden är skottberörd både under lek med ägaren och i passivt tillstånd.

Rädsla
Det kan vara rationellt för hunden att bli rädd om den utsätts för ett plötsligt hot, som i ett moment då en overall plötsligt dras upp framför hunden. Det är också viktigt att rädslan släpper när överraskningen/hotet upphör och att hunden slappnar av och kanske till och med visar nyfikenhet för det som skett. Detta, samt hur mycket stöd hunden söker från sin förare, tittar beskrivaren på i flera moment.

Hot
I det här momentet använder man funktionärer utklädda till spöken för att se hur hunden reagerar på okända hot som långsamt närmar sig hunden. Beskrivaren tittar på hur hunden står emot hotet, om den vill försvara sig eller sin förare, samt om hunden visar intresse att undersöka spökena efter att dessa slutat agera hotfullt.

Källa: Svenska Brukshundklubben

- Australian Shepherds - 

www.neoveronas.wordpress.com

Medarbetare på Australian Shepherd iFokus

Anmäl
2013-10-06 08:50 #1 av: LinDajSon

En liten rättelse... det heter Känd Mentalstatus. Inte Godkänd. MT däremot är ett test och där ger en viss uppnådd poäng antingen betyget Godkänd eller Väl Godkänd.

Anmäl
2013-10-06 10:16 #2 av: [Neoverona]

Ska ändra detta direkt! Vet ju att det känd och så skriver man något annat ;)

- Australian Shepherds - 

www.neoveronas.wordpress.com

Medarbetare på Australian Shepherd iFokus

Anmäl
2013-10-08 13:48 #3 av: BettySue

Bra artikel! Haha kul och överraskande att se Lyras MH-video :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.