Uppfödare

Blue Alert - Uppfödarintervju

2014-04-11 11:21 #0 av: Sugar Mist

I den här artikelserien har vi intervjuat ett par uppfödare och först ut är Cari Hansson som har kenneln Blue Alert.

En kort presentation av dig som uppfödare och din kennel
Jag har haft hund omkring mig i hela mitt liv. Min första egna hund fick jag när jag var 16. Jag har haft golden, långhårig collie, shäfer och aussie. Jag har alltid varit intresserad av avel och har jobbat som kennelflicka på tre olika kennlar, långhårig collie, shiba och greyhound och jobbat tätt tillsammans med en schäferuppfödare. När jag hade en tik som jag tyckte var så bra att hon hade något att tillföra rasen, valde jag att låta henne gå i avel. Jag skaffade kennelnamn, gick SKKs uppfödarutbildning och framförallt har jag haft en otroligt bra mentor i Gun Markert.

Blue Alert's Almeria, Mr Binks Mississippi, Mr Binks Blue Alert, Blue Alert's Sipa Lipa Lakritspipa

Val av ras.
Att jag bytte ras från schäfer till aussie berodde på att jag inte tyckte det fanns så mycket bra schäfrar i slutet av 90-talet. jag ville ha en till storleken något mindre hund, men det var tvunget att vara en arbetande hund. Jag träffade på en aussie och föll direkt. Vi hade vid det tillfället både får och ankor och jag behövde hjälp med vallning av ankorna! JAg började leta och hittade Mr Binks kennel och fick köpa en tikvalp.

Avelsmål
Mitt mål med min avel är att få fram friska sunda hundar, både fysiskt och mentalt, med stor arbetslust och med en rastypisk exteriör.

Val av avelsdjur
När jag väljer avelsdjur tittar jag inte bara på mor och far, utan på tidigare generationer samt syskon. Finns det tidigare avkommor, hur ser det ut med arbetsmeriter och mentlitet. Jag anser att djur som ska gå i avel ska ha något extra som de kan tillföra rasen. Det räcker inte att de är söta och vackra och snälla, det måste finnas något mer.

MR Binks Blue Alert

Användningsområde
Jag tränar och tävlar i bruks och lydnad, men anser att det är mycket viktigt att bevara rasens vallegenskaper. En bra aussie ska kunna användas/uppskatta alla typer av arbete, uppgifter

Tankar kring valpköpare
Det är viktigt för mig att valpköparen är införstådd i att aussien är en arbetande ras som kräver en uppgift i livet. Får den ingen uppgift av sin ägare, skaffar den sig en själv och det är inte alltid det blir så bra... Jag har inte som krav att man måsta ha haft hund innan, men jag anser att det är en klar fördel. Jag ser gärna att valpköparen vill träna och tävla med sin hund, då det är bra för mig som uppfödare att ha som utvärdering av kullarna, men det är inget krav.

Din ideal aussie?
Min ideal aussie är en hund som rastypisk både till sätt och utseende. Den ska vara byggd för funktion och den ska fungera i arbete. Den ska kunna fokusera på sin uppgift, inte störas av rädslor eller stress. Vara snabb och alert och komma koppla av. Snäll och vänlig mot människor och djur, men inte allt för intresserad av vad andra håller på med.

-

Anmäl
2014-04-12 11:30 #1 av: MelliPirelli

Trevlig läsning! Skrattar

Anmäl
2014-04-12 12:31 #2 av: Ralktad

Väldigt trevlig läsning!

Anmäl
2014-04-17 09:57 #3 av: Jetaime

Om det är någon annan som har en uppfödare (eller själv är uppfödare) som dom vill intervjua så är det bara att PM:a mig eller någon av medarbetarna på sidan så fixar vi ihop en artikel! :)

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.