Annons:
Etikettom-rasen
Läst 18317 ggr
Buwenas
2013-04-16, 23:03

Rasen med många utseenden - Australian Shepherd

Här kan ni se färgerna som aussies kan ha både på päls och ögonen samt se de olika svanslängderna de kan födas med.

Aussien finns i många färger, storlekar, former och svanslängder. Färggrunderna är svart och röd. Dessa kan sedan ha vitt, tan eller merle i sig.

Det finns hundar helt utan vitt och tan. Skulle du känna till en sådan hund och ha möjlighet att fota den åt oss så är vi givetvis glada för det och då kommer du få samma sak som den månadens tävlingsvinst är som tack.

De olika färgerna gör att rasen har ett väldigt speciellt och charmigt utseende, lägg sedan till de olika svanslängderna och ögonfärgerna så har man en hund som fångar mångas intresse.

Om du letar efter din nästa aussie så hoppas vi att denna artikel och flera av våra andra kan hjälpa dig att få en hund du inte bara gillar till utseendet, men som även passar till det arbete du vill göra med den, är frisk och sund både mentalt och kroppsligt och kommer de dig många års glädje och lycka.

I denna artikel kommer vi ta upp de olika färgerna på pälsen och ögonfärgerna du kan stöta på när du ser en Australian Shepherd. Under bilderna kommer först färgen stå, därefter namn på hunden och ägare. Om inte något annat anges så är ägaren fotograf.

Bilderna har vi fått rätt att visa, och vill du ha en av bilderna så får du kontakta ägaren till bilden och fråga om lov innan.

Blue Merle - Från vänster KORAD RLD N Sunsilk's Blue Shadow Ägare: Emma Pettersson. Colored Melody's Brilliant Disguise Ägare: Ronja Malmborg Colored Melody's Birght Eyes Ägare: Ulrika Forsius

Blue Merle, Vit och Tan - Windedos Blueberry Crumble "Trassel". Ägare Sara Salsbring

Svart och Vit. KORAD BlueWingFires X Od Quickstep "Kicken" Ägare Leena och Peder

Svart Trefärgad med Vitt & Tan - Dragonora Evil Fantasies, Ägare: Sandra Wesa, Fotograf: EBfotografi

"red merle"

Red Merle med vitt och tan - Spinnrockens wilma " Molly"

Röd - BlueWingFires X Of Red Carat. Ägare Lotta Eriksson. Fotoograf Emelie Larsson Eriksson

Röd Trefärgad med Vitt & Tan - Okänd, Fotograf: EBfotografi

Rasens färger på ögonen kan även de skilja.

Bärnstensfärgare, höger första raden. Bruna, vänster första raden. Blåa, vänster andra raden. Olika färger på olika ögon, eller olika färger i samma öga, höger andra raden.

Notera att importerade hundar kan ha kuperats i landet de föddes, dessa hundar vet man alltså inte vilken längd de kan lämna till sina avkommor om inte uppfödaren har haft kontroll innan hen kuperat sina djur, det vill säga att de skrivit upp eller fotat valparna innan kuperingen utfördes. En aussie kan födas med allt från en liten stump till en vanlig svanslängd. Här kommer förkortningarna och vad de betyder i antalet kotor när de är naturliga, icke kuperade: 

AS = Avsaknad av svans, hunden har 0-3 svanskotor

ST = stubbsvans, här ska hunden ha mellan 4-7 svanskotor

KS = kort svans,  hunden ska ha minst 8 svanskotor men fortfarande kortare svans än LS  

LS =  hellång svans

Den behöver alltså inte vara kuperad för att ha en kort svans, den korta svansen är inte på något sätt ett hinder för hunden. Det har gått rykten att dessa hundar har svårare med andra hundar, sämre balans, fel på ryggen eller liknande. Allt detta kan du glömma, en aussie med kort svans är som vilken hund som helst och man behöver inte vara orolig för att köpa en valp som har kort svans. En kuperad hund kan registreras i SKK om kuperingen är gjort i ett land där kupering tillåts. Värt att notera är att de hundarna får utställningsförbud.          Kupering är förbjudet i Sverige.

Hel svans, höger första raden. 3/4 svans, vänster första raden. Halv svans, höger nedersta raden. Stubbsvans, vänster nedersta raden.

Källor:

Svenska Kennel Klubben

Svenska Australian Shepherd klubben

Australian Shepherd club of america

Med vänlig hälsning - Emelie

Sajtvärd för Australian Shepherd Hund  Katt Medarbetare på Huskatter

             

 

  • Redigerat 2021-12-02, 20:18 av Niklas
  • Redigerat 2022-04-12, 10:22 av Nephi
Annons:
Upp till toppen
Annons: