Foder/Hälsa/sjukdomar/skador

Överbett på valp

2018-01-08 18:23 #0 av: ABrink

Hej! Jag har fått välja valp ur en kull och det visar sig såklart att valpen jag vill har överbett. Uppfödaren meddelade om detta tidigare idag. Hon ska till veterinären om ca en vecka samt erbjuder att sänka kostnaden för valpen (pris är inte viktigt för mig).
Hon har också full förståelse för om jag vill ha den andra valpen istället.
Jag vill dock inte ha den andra valpen, då personligheten hos den valp jag valt var något jag föll pladask för.

Så min fråga är då om någon annan har erfarenhet av överbett på valp. Har det rättat till sig med åldern? Eller har det kanske blivit värre och orsakat problem?

Anmäl
2018-01-09 00:12 #1 av: ABrink

Här kommer även en bild på munnen, inte den bästa kanske. Uppfödaren säger att mellanrummet är ca 8-9 cm. Det ska även tilläggas att det aldrig fanns planer på varken avel eller utställning med valp från den här kullen. 

Vad skulle ni ha gjort i min sits? Jag är expert på att tänka för mycket och överanalysera, det är därför jag kan behöva lite råd i det här. Jag vill bara se till att göra rätt val i allt det här, både för min och hundens skull såklart. 

Anmäl
2018-01-09 22:20 #2 av: Jetaime

Jättesvårt att svara på (iallafall för min del) som är dåligt insatt i det där... hade det varit jag hade jag avstått dock, men pga att jag dels vill kunna ställa ut/göra exteriörbeskrivning till korningen och har planer på avel..

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl
2018-01-10 20:59 #3 av: ABrink

Uppfödaren sa att den här valpen är hennes absoluta favorit, men pga att hon ska avla på hunden i framtiden så kunde hon inte behålla henne. Sen vet man ju inte hur pass sant det är, men jag tror hon menade det hon sa. 

Den här lilla tjejen får komma hem till mig, hon är ju perfekt på alla andra sätt, och bättre att hon hamnar hos mig som inte har några planer på avel eller utställning! Skrattar

Anmäl
2018-01-12 17:53 #4 av: Jetaime

#3 Lycka till med henne :)

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl
2018-01-13 10:53 #5 av: ABrink

#4 Tack så mycket! :D

Anmäl
2018-01-15 22:55 #6 av: Jojsan

Min aussie har överbett, uppfödaren varnade mig och sänkte även priset pa grund av detta. Han är nu 1,5 ar och han lider inte alls av det. Det märks knappt av, förutom när han ligger pa rygg sa ser man det lite, försökte fota, tyvärr ser man inte sa bra.. Tycker även det har blivit lite bättre när han blivit äldre än när han var valp. Dock sa verkar din valp ha ett kraftigare överbett än min.

Anmäl
2018-01-18 17:49 #7 av: ABrink

#6 Tack så mycket för att du delar med dig av din erfarenhet! Hjärta
Efter att ha läst och hört andra personers erfarenhet så verkar det som det kan bli precis hur som helst, hör både om fall som varit värre än Lokas som sedan inte syns alls och raka motsatsen, där de växer sig större. Man får helt enkelt hålla tummar och tår för att det ska bättra sig med tiden Glad

Anmäl
2018-02-03 21:55 #8 av: Jojsan

#7 Ja, man får ju hoppas det blir bättre! Du får gärna dela med dig om hur det går med henne senare Glad

Anmäl
2018-06-08 22:32 #9 av: ABrink

Nu är hon ca 7 månader gammal och jag tänkte att det var dags för en uppdatering. Överbettet blev aldrig bättre, det ser till och med större ut nu. Jag skulle säga att överbettet egentligen inte är större, utan det ser bara så ut eftersom hela munnen i sig har växt sig större. Men hur som helst så är det ett väldigt kraftigt överbett. Jag har inte mätt det än, men det är minst ett par centimeters skillnad mellan käkarna. 
Det har inte påverkat henne mycket alls fram tills nu, hon äter normalt, kan plocka upp småsaker från golvet. Bollar kan bara lite svårt att hålla fast i ibland, men även det funkar. 

Nu till den negativa biten. Då valptänderna (som hon inte hade några problem med) nu har ramlat ut och nästan alla nya tänder har växt ut helt så har jag märkt att de undre caninerna är på väg att växa rakt upp i gomen på henne. Det är väldigt tråkigt, och jag ville vänta in i det sista, men nu är det oundvikligt så båda undre caniner måste opereras bort. 
Jag var ju dock beredd på detta, men man hoppades ju ändå att underkäken skulle hinna ikapp med överkäken. 
Hon må ha tandproblem och kan se lite rolig ut, men det är en fantastisk liten tjej som jag fick med mig hem! Hjärta

Anmäl
2018-06-09 07:46 #10 av: Jetaime

#9 men oj!

Hoppas allt går bra!

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.