Avel

Både och-aussies, finns de?

2018-05-11 17:55 #0 av: apportbocken

Slänger ut en liten fråga här på forumet:
Är det över huvud taget möjligt att få tag på en aussie som går jättebra på utställning OCH i arbete?
Finns det alltså några av arbetande linjer som kan mäta sig med utställningsavlade på utställning eller några av utställningslinjer som kommer upp i klass med de arbetande när det gäller just träning/tävling. Eller bara en aussie som är från blandade linjer och blir framgångsrik inom både utställning och bruks.

Anmäl
2018-05-20 15:55 #1 av: apportbocken

Putt

Anmäl
2018-05-20 21:34 #2 av: Fisherling

Mjeh. Möjligt är det väl. Tinjas farfar är utställningschampion, lydnadschampion och Working Trial Champion. Har för mig att iallafall någon Tillyhills gått bra på utställning. Men det utseende de efterfrågar i utställningsringen är ofta väldigt långt ifrån rasstandarden och opraktiskt rent funktionellt för hundar som ska arbeta. Så därför brukar hundar som är avlade för arbete inte passa på utställning.

Men för oss finns ju istället Exteriörbeskrivning. Jag tycker att man borde avsluta all utställning för bruksraser; exteriörbeskrivning duger gott.

Anmäl
2018-05-21 18:06 #3 av: apportbocken

#2 Attans... Vill ha en hund att jobba med men det är ju kul om det lönar sig att ställa ut den ibland. Men exteriöraveln är inget jag vill stötta alls faktiskt.

Anmäl
2018-05-22 08:12 #4 av: Fisherling

#3 Kelpie är inte uppdelad på samma sätt som aussie, kanske värt att titta på? Där vet jag att det är rätt vanligt att hundar som vinner på bruks och lydnad även går bra på utställning.

Anmäl
2018-05-22 08:34 #5 av: apportbocken

#4 Det är absolut ett alternativ! Gillar inte deras fällning lika mycket dock, men det är kanske ett lite fånigt argument. Skulle absolut kunna tänka mig en liten arbetsmyra i kelpieform! Har kollat på massa raser inkl riesen så det blir väl snart läge att göra en rasväljartråd...

Anmäl
2018-05-23 08:12 #6 av: Fisherling

#5 Om du vill kunna ställa ut får du nog ta den fällningen Skämtar 

Riesen är en väldigt annorlunda typ av hund, mentalt. Jag har tränat en hel del sök med riesen och det är hårda hundar. De är dessutom bra mycket större än aussie och kelpie. Dessutom är det blöta skägg 24/7 och jag skulle aldrig orka med det Gapskrattar Och så måste du ju hålla den i frisyr om du ska kunna ställa ut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.